Austrálie. Země zaslíbená. Nebo ne?

29. 11. 2017 23:47:19
Mnozí z vás si možná pokládali otázku, jaké je to na druhé straně? U klokanů? Možná vás už nebaví systém naší republiky, a možná taky prostě chcete změnu. Možná jste prostě zvědaví. A možná by jste rádi slyšeli upřímnou zpověď..

Takže začněme pěkně od začátku. Vlastně jsem nepatřila nijak zvlášť mezi ty, kteří pokládali Austrálii za svůj sen. Ve své podstatě, dokud jsem v roce 2015 nepotkala svého nejlepšího australského kamaráda, tak jsem vlastně nikdy ani neuvažovala o životě "na druhé straně". Ono se to prostě všechno tak nějak seběhlo.

Ve zkratce - zamilovala jsem se. Nechala jsem firmu, nechala jsem "zářivou" budoucnost, byt a všechno ostatní v Čechách a rozhodla jsem se vydat na cestu za klokanama. A poněvadž v té době jestě nebyly otevřené kvóty pro Working Holiday v Austrálii, jediná moje možnost přijet a pracovat byly studentské víza. Tak jsem si na netu naivně vybrala jednu z nejdrahších tanečních škol v Austrálii a rozhodla se jet na ni vydělat v Německu. A tak jsem se v dubnu 2016 odebrala na Sylt. Ostrov mezi Německem a Dánskem, kde jsem měla v plánu vydělat na školu a bytí v Austrálii se svým milým. Mezitím milý přijel zpátky do Evropy a oznámil mi že potkal nějakou jinou kočenu. Okej, vcelku fér. V tu dobu jsem už žila v Berlíně, a když jsem se vrátila z našeho pražského setkání, tak jsem seděla na balkóně svého berlínského bytu, a tak trochu nevěděla, co mám vlastně dělat. V tu chvíli mi napsal kámoš, že se rozešel se svojí přítelkyní a že jestli nepojedem na trip kolem Evropy. Říkám si, ty vole, proč ne. Tak jsme jeli.

Po pár měsících už nám ze sebe navzájem začalo docela solidně hrabat, tak jsme si řekli, že to asi na chvíli rozpustíme. Martin to vzal do Turecka, já na Bali. A jak šel čas, tak jsem tak pomalu zjistila, že firma, pro kterou jsem pracovala online, byl scam, a já jsem docela na nule. Což je fér. Ale není to úplně fér v momentě kdy jsem seděla v Indonésii na ostrově zhruba dvě hodiny od veškeré civilizace, a byla tak trochu v p...i.

Zavolala mi kámoška, se kterou jsem ve svých 19ti letech prožila nejlepší léto na Kypru(díky Danka) a ta mě natáhla do Austrálie. Takže okej, kupuju za poslední cash letenku, a pak se třepu na letišti, protože mě bez zpáteční letenky nechtějí pustit. Pomáhá mi nějaký cizí Australan, který mi dává peníze na zpáteční letenku společně s mým kamarádem v ČR(díky Maxi) a už si to štráduju směrem ke klokanům.

Po zhruba osmihodinovém letu přistávám v Melbourne. Město, o kterém jsem zatím slyšela jen z vyprávění. Jakožto jedno z nejdrahších míst na planetě, a zároveň o "most of livable city on the planet". Zatím nemám moc čas si tenhle pocit užít, protože smrdím na letišti a nemám peníze ani na cestu z letiště do města. Zase mě zachraňuje kamarádka(díky Deni) a už si to frčím směrem do centra.

No, co vám budu vyprávět. Byla to jízda.

Prvních pár měsíců bylo vyloženě o tom, kdo z koho. Já na turistických vízech, kdy ve své podstatě nemám žádná práva - hlavně ne pracovat - ale i z toho jsme se nějakým zázrakem dostali. A dnes je už skoro prosinec a já tady za pár dní budu rok. A proč tohle všechno píšu? Protože vám chci předat pravdu o Austrálii. Ne to, co se dočtete v turistických průvodcích. Ne to, co vám řeknou kámoši, protože chtějí pomachrovat jaká je Austrálie cool. Prostě tak, jak to je.

Takže, úplně pro začátek. Austrálie je mladá země - respektive není, je to jeden z nejstarších kontinentů na planetě, ale vzhledem ke kolonizaci v 17. století se řadí k poměrně mladým zemím. A to bohužel znamená to, že v Austrálii neexistuje kultura a historie. Neboli existuje - ale pouze v Indiginous communities, což jsou původní obyvatelé Austrálie, kteří byli z obrovské části vybiti a vyvražděni anglickými kolonisty v průběhu 17. a 18. století. A den, kdy byli tito obyvatelé vyvražděni bílým obyvatelstvem (stejně jako například Indiáni v Americe) se slaví jako Australian day. Jakože, nebudu vám nic nalhávat, tohle byl pro mě první hodně velký what-da-fuck.

Takže. Upřímně. Záleží jaký jste člověk, a co od Austrálie očekáváte. Pokud sem přijedete na zkušenou a "vydělat nějaké peníze" což na studentských vízách přeji hodně štěstí, protože ač výplaty v Austrálii jsou jedny z nejvyšších, tak taky život sám o sobě je nechutně drahý. Jste student, takže minimálně dvakrát týdně musíte chodit do školy. Pak makáte. A makáte tak, aby jste zaplatili školu. A zaplatíte školu, nájem, jídlo a chcete taky trochu cestovat. Tak budete rádi, když vám zbyde přesně na tohle.

Pokud jste milovníci surfu a teplého počasí, tak nejezděte do Melbourne. Ráno svítí slunce, za hodinu prší, po další hodině je bouřka, pak zase slunce a tak dále. Sydney má lepší počasí, ale zase je víc busy. Je tam prostě víc lidí a víc všeho. Mnohem hezčí pláže. Pro srovnání - cca jako Brno a Praha.

Pokud vám nevadí turisti a to, že nebudete mít v podstatě žádný kulturní život, otočte to do Perthu nebo na Gold Coast. Tam je klid, krásné počasí a surf.

Pokud chcete shon a velkoměsto, Sydney stojí za to.

Pokud kafe a koncerty, pak Melbourne.

Co se týče zdějšího obyvatelstva. Australané jsou přátelští a easy going. Nicméně, musíte si zvyknout na to, že jsou easy going ve všem. Takže třeba vztahy jako takové jsou tady poněkud rozdílné než v Evropě. Každý randí s každým "hanging out" a pokud se nějakým zázrakem rozhodnou že jsou pro sebe navzájem kompatibilní, tak si dají nálepku "exclusive" a to pro ně znamená být ve vztahu. A to je vzácné asi jako jednorožec.

Spoustu Australanů trpí na psychické problémy. Deprese, ADHD, úzkosti, schizofrenie. Mnoho z nich bylo taky zneužíváno členy rodiny.

Úroveň vzdělání v porovnání s Evropou..no...slabý průměr. Málokdy potkáte Australana který mluví jiným jazykem než anglicky. V Austrálii taky žije obrovská populace Asiatů. Většina Australanů je moc nemusí. Respektive většina bílých Australanů, kteří vyrostli na předměstí (tzv. suburbech) je velmi rasisticky založených. Vyjímku tvoří Evropští přistěhovalci, neboli druhá(třetí) generace Australanů.

Jedna z nejdražších položek v Austrálii tvoří alkohol a cigarety. Pivo koupíte cca za 80 Kč, cigarety cca za 400 Kč. Jídlo je velmi nekvalitní a převážně z dovozu.

Nicméně, ať nejsem za úplného škarohlída, pláže v Austrálii jsou nádherné, zvířena stojí za to vidět, a pokud jste fanoušky horkého počasí, tak směle do toho.

Hodně štěstí v cestování

Lucie

Autor: Lucia Rien | středa 29.11.2017 23:47 | karma článku: 24.25 | přečteno: 1464x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.92 | Přečteno: 484 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.36 | Přečteno: 233 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 128 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 442
Jediná věc, která mě opravdu zajímá, je čas.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...